Aanvullende algemene vorming

Ben je één van de vele volwassenen die geen Diploma Secundair Onderwijs heeft en je wilt dat diploma graag behalen om verder te studeren, beter te presteren op de arbeidsmarkt, of gewoon voor jezelf? Dan biedt hét CVO je die mogelijkheid.

Het behalen van jouw Diploma Secundair Onderwijs bestaat uit twee belangrijke opleidingen: Aanvullende Algemene Vorming en een diplomagerichte opleiding. Wie beide onderdelen succesvol beëindigt, behaalt een volwaardig Diploma Secundair Onderwijs.

Bekijk onderstaand filmpje om bijkomende informatie te krijgen.

 

Heb je nog vragen na het bekijken van dit filmpje, schrijf je dan in voor een online vragensessie op donderdag 14 januari 2021 om 19.00 u.

Klik hier op 'inschrijven' voor de online vragensessie.

Wens je graag in te schrijven voor het volgen van de opleiding, maak dan een afspraak voor een persoonlijk traject met opleidingscoördinator Lien Lelieur door te bellen naar 0486 22 80 03 of te mailen naar tko@hetcvo.be

Deel 1: Aanvullende Algemene Vorming

Aanvullende Algemene Vorming (AAV) is een modulaire opleiding die zowel overdag als 's avonds wordt aangeboden.

Een belangrijke troef in ons centrum is dat de opleiding AAV thematisch aangeboden wordt. In het thematisch onderwijs worden de verschillende modules verwerkt en bieden wij lessen aan die voldoen aan de interesses en de leefwereld van de cursist. Modules die aan bod komen zijn wiskunde, Nederlands, ICT, maatschappij, wetenschappen, cultuur, organisatie en samenwerken en Frans als moderne vreemde taal. De modules worden volledig in avondopleiding aangeboden en deels in dagopleiding.

Door het inrichten van gecombineerd onderwijs, waarbij een aantal lessen in contactonderwijs en een aantal in afstandsonderwijs aangeboden worden, krijg je de kans om de opleiding gemakkelijk te combineren met een gezin en een job.

In de opleiding Aanvullende Algemene Vorming kan je kiezen voor een minimum- en een uitbreidingstraject. Het minimumtraject is gericht naar cursisten die als streefdoel hebben hun Diploma Secundair Onderwijs te behalen. Het uitbreidingstraject is een goede voorbereiding voor cursisten die, na het behalen van hun Diploma Secundair Onderwijs, wensen verder te studeren.

Vrijstellingen

Heb je reeds attesten behaald in andere centra voor volwassenenonderwijs of bij de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen.

Misschien heb je ooit een cursus gevolgd of bepaalde kennis verworven voor een bepaald module waar je geen officieel bewijs van hebt, dan kun je bij ons eventueel een vrijstelling verkrijgen na het afleggen van een vrijstellingsproef.

Vrijstellingsproeven

Je kan vrijstellingen behalen door deel te nemen aan vrijstellingsproeven. In januari 2021 worden er vrijstellingsproeven georganiseerd. Wegens de huidige coronamaatregelen liggen de data van de vrijstellingsproeven nog niet vast.

Data vrijstellingsproeven januari 2021:

 • woensdag 20 januari 2021 om 18.00 u.
  • Nederlands basis, Nederlands 1 en wiskunde basis
 • donderdag 21 januari 2021 om 18.00 u.
  • ICT1, ICT2, ICT3, wetenschappen en maatschappij
 • dinsdag 26 januari 2021 om 18.00 u.
  • Nederlands 2 en wiskunde 1
 • woensdag 27 januari 2021 om 18.00 u.
  • MVT 1, MVT 2, MVT 3 en MVT 4 Frans

De vrijstellingsproeven vinden plaats in campus Fortstraat 47 te Oudenaarde.

Als je wenst deel te nemen aan de proeven, is het verplicht om in te schrijven! Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar tko@hetcvo.be. Vermeld jouw naam, geboortedatum en voor welke proeven je wenst in te schrijven.

Breng oortjes mee voor de luisterproeven!

Deel 2: diplomagerichte opleidingen

De diplomagerichte opleidingen die, samen met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, leiden tot een volwaardig Diploma Secundair Onderwijs zijn bepaald door de Vlaamse overheid.

Aanbod opleidingen met opleidingsduur 1 tot 2 jaar

 • ICT en administratie
 • Secretariaatsmedewerker
 • Medisch administratief bediende
 • Zorgkundige

Aanbod opleidingen met opleidingsduur +2 jaar

 • Plaatwerker
 • Koetswerkhersteller
 • Lasser-monteerder

Aanbod bepaalde modules van diplomagerichte opleidingen

 • Fietshersteller
 • Interieurbouwer
 • Maatwerk damespatronen
 • Sanitair installateur

Voor de diplomagerichte opleidingen kan je ook vrijstellingen verkrijgen door werkervaring of vroeger gevolgde cursussen of opleidingen.

Interesse?

Wens je graag in te schrijven? Maak een afspraak voor een persoonlijk traject met opleidingscoördinator door te bellen naar 0486 22 80 03 of te mailen naar tko@hetcvo.be .

Gepassioneerde leerkrachten, praktijkgerichte cursussen.
G. Verstraete
Bijleren in een professionele, aangename sfeer én met een persoonlijke aanpak.
P. Maes
De cursus van je leven vind je in hét CVO!
B. Tsiobbel
Share
Share